Pride Events in 2021

Er zijn momenteel nog geen Pride-evenementen aangekondigd.

Breng me naar de evenementenpagina!

Ik wil op de hoogte gehouden worden voor de volgende Pride Events

Pride Parade

De Pride Parade is de jaarlijkse nationale manifestatiemars die wordt georganiseerd voor de rechten van de LGBTI+-gemeenschap. 

De Belgische Pride vzw positioneert zich als een facilitator voor alle betrokken actoren (maatschappelijk middenveld, handelaars, culturele sector, horeca, toerisme, ...). Hoewel de vereniging de organisatorische kant voor haar rekening neemt, zijn het de leden, deelnemers en bezoekers die de essentie en de vorm van de Pride Parade vormen. Het doel is een inclusief en divers Pride Event te creëren waarbij het jaarlijkse maatschappelijke thema en de claims elk jaar in de verf worden gezet.

Lancering van Pride Parade 

Gewoonlijk begint de Pride Parade met toespraken op het hoofdpodium in ons Pride Village, rond het thema van het jaar. Er wordt veel aandacht besteed aan diversiteit op het podium en verduidelijking van het thema in alle talen (Nederlands, Frans, Engels, gebarentaal) tijdens de lanceringsshow.

Van daaruit wordt de reusachtige Regenboogvlag van het podium naar de menigte gedragen, op weg naar de start van de parade. Om alles vlot te laten verlopen, doen we een beroep op een team van Rainbow Flag Helping Hand Crew, vrijwilligers die ervoor zorgen dat de vlag veilig aankomt voor de Pride Parade om hem te lanceren.   

De lancering wordt live gedeeld op social media en wordt door honderden mensen gevolgd vanaf hun telefoon en computer. Op die manier is de lancering van de Pride Parade voor iedereen zichtbaar, ook voor diegenen die niet naar Brussel konden komen.

© TBP 2019 - Stany Noel
© TBP 2019 - Oliver HBT

Deelnemers

De Pride Parade bestaat uit meer dan 80 delegaties en duizenden bezoekers die zich een weg banen door het hart van Brussel, en marcheert langs de Beurs en de Sint-Jacobswijk. De aankomst van de Pride Parade is meestal gepland aan de ingang van Pride Village.

In 2019 waren driekwart van de deelnemers LGBTI+ organisaties!

Elke deelnemer aan de Pride Parade moet ons Pride Charter respecteren en ondertekenen, en moet onze stappen in de aanvraagprocedures doorlopen, die variëren naargelang hun status. Meer informatie over onze Policy Choices vindt u op onze speciale webpagina.

 • Deelnemers aan de Pride Parade 2019

  Gesorteerd volgens de volgorde van de Pride Parade

  GrIS (Groupe d'Intervention Scolaire)
  Homoparentalité
  Pride For Kids
  Genres Pluriels
  Tels Quels
  Activ LGBTSU
  LGBTI doof vlaanderen
  Out For The Win
  Sex-Positive Belgium
  Polyamory Belgium
  RainbowHouse Brussels
  Extranostro
  Sing Out Brussels!
  Arc-en-Ciel Wallonie
  Maison Arc-en-Ciel du Brabant wallon
  Maison Arc-en-Ciel de la province de Luxembourg
  Maison Arc-en-Ciel de Charleroi
  Maison Arc-en-Ciel de Namur
  Maison Arc-en-Ciel de Liège - Alliàge asbl
  SIDA SOL
  çavaria
  Holebihuis Vlaams Brabant
  Labyrint vzw
  Youth 4 Equality
  Exaequo
  Plan B
  UTSOPI
  Brussels Gay Sports
  Straffe Ketten Rugby Football Club
  Le Refuge Bruxelles/Opvanghuis Brussel 
  Youthwork@Pride 
  Odisee Hogeschool
  KU Leuven campus Brussel & LUCA school of arts
  Université Libre de Bruxelles & Vrije Universiteit Brussel
  Globe
  Sensoa
  Chez Maman
  Beloved / D-Club Party
  Antwerp Pride
  Artogalion
  Fiertés Lille Pride
  Velvet Sixty Nine
  EGOW
  Une femme avec une femme
  Amnesty International Vlaanderen
  ILGA-Europe
  Mr Gay Belgium 
  MSC Belgium
  Belgian BearPride
  Belgian Bears
  Cabaret Mademoiselle
  Procter & Gamble (lgbt+ netwerk GABLE)
  GOB/SPRB
  EGALITE
  Diplomats4Equality
  deMens.nu
  Open@Work
  Trainbow Belgium 
  Saint Servais
  ACV-CSC LGBT @Work
  FGTB Bruxelles

  Ecolo – GROEN – écolo j – Jong Groen
  MR – Open Vld (Gestion & Action Libérale)
  N-VA (Regenboognetwerk)
  CD&V
  Sp.a (Regenboogrood)
  PTB*PVDA (Mix – LGBT)
  DéFI (DéFI Jeunes)
  Dieranimal


  > Klik hier om de Inhoudelijke realisaties en toekomstige stappen te zien van alle politieke partijen die in 2019 aan de Pride Parade hebben deelgenomen.

© TBP 2019 - Eric Danhier

Routebeschrijving

De Belgian Pride Parade in Brussel is een van de weinige parades - van deze omvang - die door het historische stadscentrum trekt. Daarom zijn er enkele praktische beperkingen, zoals de grootte van de voertuigen. Alleen voertuigen die met een rijbewijs B(+E) kunnen worden bestuurd, mogen deelnemen. Deze wagens zijn aanzienlijk kleiner (in vergelijking met andere parades), wat de Pride Parade een unieke dimensie heeft gegeven. Organisaties die voorheen niet meededen, bijvoorbeeld vanwege de kosten voor het organiseren van een wagen, doen sinds 2017 (weer) mee.

Iedereen kan de route ook checken op onze sociale media en op onze website. De Belgian Pride biedt op de website ook een interactieve kaart aan, waarop het vertrekpunt, de route en het eindpunt (van de Pride Parade) te zien zijn. 

In 2019 was de route van de Pride Parade, voor de tweede keer in haar geschiedenis, ook zichtbaar op Google Maps. Op de dag voor de Pride Parade was de route zichtbaar op zowel de website als de app. Wanneer je deze opende, verscheen de route in prachtige regenboogkleuren.

 

Number of Aantal aanwezigen

De Pride Parade en de Pride Village hebben de afgelopen jaren een groeiende deelname gekend. 

In 1996 registreerde het evenement 2.500 bezoekers.

In 2019 bezochten meer dan 100.000 mensen de Belgian Pride Parade op zaterdag 18 mei. Dit cijfer werd berekend door de politie en bevestigd door metingen van Belgische mobiele telefoonoperatoren.

 

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Belgian Pride?

Laten we teruggaan in de tijd!

 

Meer technische informatie over de Pride Parade

 • Logistiek en veiligheid

  Belgian Pride tekent de krijtlijnen uit van de Pride Parade, beheert de deelnemers en plant de communicatie. Vervolgens wordt, in samenwerking met visit.brussels,  de logistiek van de Pride Parade opgebouwd. De Belgian Pride werkt ook samen met Tour&Taxis, waar de deelnemers hun vrachtwagens klaarmaken voor de Pride Parade, waar ze zorgen voor veiligheidstouwen voor de stewards van de vrachtwagens en de pendeldiensten van en naar het trefpunt.

  De Belgian Pride werkt ook samen met de lokale autoriteiten, de veiligheid van bezoekers en Pride Parade deelnemers (en de Pride Village) is onze hoogste prioriteit. Verkeer binnen de stad (en binnen de Pride Parade) werd ontmoedigd en was slechts sporadisch mogelijk. Deze oversteekplaatsen werden gecommuniceerd via onze brief aan omwonenden en onze website. Sinds de aanslagen in Nice en Londen werd de Pride Parade hermetisch afgesloten door alle parallelstraten fysiek af te sluiten met betonblokken en ander zwaar materiaal. Dit om eventuele aanslagen door ram-voertuigen te voorkomen.

  De voertuigen die aan de parade deelnamen, werden ook gecontroleerd, zowel op technisch vlak als op het vlak van veiligheid. Deze controle werd uitgevoerd op het terrein van Tour&Taxis, waar de voertuigen (en praalwagens) werden verzameld.

 • Toegankelijkheid

  De Pride Parade is een gratis evenement, toegankelijk voor iedereen.

  Toegankelijkheid is een van de basisprincipes van al onze Pride Events. Om te weten te komen welke toegankelijkheidsmaatregelen er allemaal worden genomen, kun je terecht op onze speciale pagina Toegankelijkheid.

 • Mobiliteit

  Gezien het grote aantal bezoekers en de locatie van haar eigen activiteiten en die van andere organisaties in het centrum van Brussel, is Belgian Pride zich bewust van de impact die al deze bezoekers en deelnemers hebben op de leefbaarheid, mobiliteit en openbare ruimte in Brussel. Sinds Belgian Pride 2019 legt de organisatie sterk de nadruk op sensibilisering en het aanmoedigen van mensen om bewust en doordacht te kiezen voor een bepaald vervoermiddel, rekening houdend met de milieu-impact ervan.

  Voor en tijdens het evenement promoten we het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets, duurzaam vervoer en wandelen. In het bijzonder worden bezoekers duidelijk geïnformeerd over de dichtstbijzijnde tram-, bus- en treinlijnen, alsook over het gebruik van het Villo-netwerk en het (nacht)taxinetwerk. Dit staat niet alleen op de website en sociale netwerken, maar ook op het scherm naast de Pride Stage, met duidelijke informatie over mobiliteit en aanwijzingen voor het openbaar vervoer op de Pride Map.

  De Belgian Pride bestudeert de Brusselse regio en wijst een aantal bekende openbare plaatsen aan. Vanaf deze plaatsen worden de snelste looproutes uitgestippeld. Deze routes worden aangeduid op onze website en door middel van wegwijzers in de straten.

  Voor bezoekers die met de auto komen, promoten we carpoolen (en geven we de bijhorende parkings aan). Bovendien verstrekken we informatie over de dichtstbijzijnde ondergrondse Interparking-parkings. Als gevolg daarvan zijn geparkeerde auto's uit het straatbeeld verwijderd.

  Sinds 2017 besteden we speciale aandacht aan een heuse informatiecampagne voor buurtbewoners. De organisatie wil de inwoners en winkeliers van de stad en het Brusselse gewest correct informeren. Wanneer onze evenementen plaatsvinden, is er een pagina gewijd aan de Buurtbewoners op onze website.

 • Netheid

  Niets is belangrijker dan een schone stad en regio. Daarom besteden we veel aandacht aan het ecologische karakter van het evenement. Er worden verschillende acties ondernomen om de stad en het evenement schoon te houden en bezoekers bewust te maken van het belang van respectvol afvalbeheer. De organisatie stelt gratis toiletten ter beschikking, werkt samen met Brussels Propreté/Net Brussel en de Stad Brussel om vuilnisbakken te plaatsen, zowel binnen de Pride Village als langs het parcours van de Pride Parade.

  Ontdek al onze acties op onze Netheid pagina.

Hoe zit het met de Pride Kick-Off?

De Pride Kick-Off is een kleinere viering ter gelegenheid van het begin van Pride Month. 

Het heeft een start op de Grote Markt, een halte bij het iconische Manneken Pis van Brussel, en een eindpunt in de historische wijk Sint-Jacobs, waar de koepelorganisatie voor Brusselse LGBTI+ organisaties historisch gevestigd is.

Dit evenement is gericht op de lancering van Pride Month en de promotie van evenementen die tijdens deze maand door verschillende organisaties zullen worden georganiseerd.  

Pride Events in 2021

Er zijn momenteel nog geen Pride Events aangekondigd.

Breng me naar de evenementenpagina!

Ik wil op de hoogte gehouden worden voor de volgende Pride Events

Deel deze pagina!