Q.Artz - Exposition: Moon in Vertigo

Organised by That's What X Said

24 september 2021
24 oktober 2021
10h30
Brussel
Binnen
Gratis
  • Expositie
  • Q.Artz

Info

Deze expositie is geopend van 24 september tot 24 oktober, van woensdag tot zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

Kijk zeker hier!

---

Clara-Lane Lens is een Belgische artiest.e die momenteel in Berlijn woont.
Recent afgestudeerd aan de LUCA School of Arts in Gent, kan ze zich haar leven niet voorstellen zonder te schilderen. Omringd door kunst sinds haar geboorte, eerst door muziek via haar vader, besloot Clara-Lane zich toe te wijden aan de schilderkunst, die haar in staat stelt zich volledig uit te drukken.

Clara-Lane is nieuwsgierig van aard en laat zich inspireren door mensen; ze let op de manier waarop ze lopen, praten, zich kleden en met elkaar omgaan. Haar modellen zijn haar vrienden, kennissen, maar ook vreemden die ze ontmoet in een café, op een feestje, of zelfs op straat. Eerst leert Clara-Lane haar modellen kennen en vervolgens fotografeert ze hen in de intieme omgeving van hun huis, waar ze op hun onbewaaktst zijn. In haar werk wil Clara-Lane het moment vastleggen waarop een persoon zich losmaakt van de rol die men in de maatschappij vervult, een moment van kwetsbaarheid. Haar modellen lijken verloren in hun gedachten, introvert, bijna fysiek afwezig. Door zich volledig aan de kunstenaar over te geven, lijken de modellen ambivalent in hun portret, zowel weerloos als krachtig in hun houding en blik. Clara-Lane blijft haar techniek ontwikkelen, schildert op steeds grotere doeken en streeft ernaar meer leefruimten van haar modellen af te beelden, spiegels van hun innerlijke wezens.

Het denkproces van de kunstenares wordt duidelijk in haar techniek. Clara-Lane begint haar doeken altijd met de ogen. Zonder eerst te schetsen, probeert Clara-Lane de essentie van het model vast te leggen door middel van hun blik. Vanaf dat punt laat Clara-Lane zich leiden door een paar verblindende ogen, met als doel een verhaal te vertellen met haar penselen. Ze perfectioneert specifieke zones in haar doeken, zoals gezichten en handen, organen van alle vijf zintuigen, terwijl ze andere gebieden nog schetsmatig laat. Zo kan ze haar reflexie scherp stellen en de essentie van de persoon door het doek laten leven.

"Moon in Vertigo" maakt deel uit van de serie Genderless, die 4 jaar geleden tot leven kwam toen de artiest.e een portret schilderde van een androgyne vrouw. Dit portret riep veel vragen op over gender rond Clara-Lane en zette haar aan tot het starten van deze serie over genderidentiteiten om de maatschappelijke normen en stereotypen te deconstrueren. Aan het begin van de serie haalde de artiest.e alle uiterlijke en biologische kenmerken weg om afstand te nemen van het onjuiste idee dat gender verbonden is met iets fysieks. Door talrijke ontmoetingen met mensen die buiten de binaire cisnormativiteit leven, deconstrueerde Clara-Lane haar eigen denkproces en stelde ze haar vooroordelen over genderidentiteiten in vraag. Dit deconstructieproces zette haar aan tot het ontwikkelen van een nieuwe benadering van het schilderen. De artiest.e illustreert nu gegenderde lichamen, met fysieke attributen en uiterlijke tekenen die als gegenderd kunnen worden gedefinieerd. Clara-Lane wil laten zien dat geslacht en gender verschillend zijn, dat uiterlijke kenmerken niet automatisch iemands gender bevestigen, ook al gebruiken sommige mensen ze wel om hun gender te bevestigen. Clara-Lane claimt een begrip van genderidentiteiten dat ingaat tegen cis-normatieve en binaire stereotypen. Mixed Intimacy is menselijk, persoonlijk en tijdloos. Het nodigt de kijker uit om zijn vooroordelen over genderidentiteiten en binariteit te deconstrueren. Tussen abstractie en figuratie schildert Clara-Lane geslachten, gevoelige en tastbare mensen in een intieme en krachtige sfeer. 


Datum en tijdstip

24/09/2021 - 24/10/2021

10h30 - 18h00

Toevoegen aan kalender
Plaats

That's What X Said
Rue Blaes 142 ,
Brussel

Dit evenement zal binnen plaatsvinden.

Bekijk route
Prijs
Gratis
Opmerkingen
Capaciteit afhankelijk van de Covid-19 maatregelen. Full = full
Organisator

That's What X Said

Deel deze pagina!