24ste editie van Belgian Pride brengt iedereen samen tijdens Pride Parade onder slogan All for One!

11 maart 2020 The Belgian Pride The Belgian Pride

Brussel - 18 mei 2019 - Meer dan 100000 bezoekers en meer dan 80 delegaties waren aanwezig in de hoofdstad om hun stem te laten horen en inclusie te vieren. Met 'intersectionaliteit' als thema willen de drie LGBTI+ koepelverenigingen (Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels en çavaria) de boodschap overbrengen dat iedereen uniek is en zijn plaats verdient in de maatschappij zonder discriminatie, ongeacht de reden. Het thema intersectionaliteit heeft duidelijk betrekking op de Stonewall rellen in 1969, het symbolische begin van een strijd voor gelijke rechten voor de LGBTI+ gemeenschap.


Belgian Pride Festival

Het Belgian Pride Festival is meer dan de bekende Pride Parade. Op vrijdag 3 mei werd de officiële aftrap gegeven van het festival in het Brusselse stadhuis. Een gevarieerde programmapost met debatten, films, concerten, de Ihsane Jarfi-dag en tot slot de Pride Parade, trok met succes duizenden LGBTI+'ers en vrienden aan. "Tijdens de dag van de Pride Parade werden meer dan 100000 bezoekers geteld", zegt coördinator Elio De Bolle.
"Wanneer meer dan 100000 zich in de straten verzamelen, draagt dit een sterk militant statement uit. De 'normaliteit', die nog steeds heerst in onze samenleving, wordt in vraag gesteld en er wordt een sterk signaal gegeven aan de beleidsmakers: er is nog werk aan de winkel. Het is niet omdat de blanke, middenklasse, homoseksuele man het goed doet, dat andere groepen binnen de LGBTI+ gemeenschap kunnen rekenen op de acceptatie die ze verdienen", zegt voorzitter van The Belgian Pride Cyrille Prestianni.
Het thema van het jaar in de schijnwerpers zetten was een van de belangrijkste doelstellingen, en The Belgian Pride is daarin geslaagd, aldus Cyrille Prestianni. "We willen een duidelijke en inclusieve boodschap overbrengen: met solidariteit en intersectionaliteit als basislijnen willen we benadrukken dat iedereen uniek is en zijn plaats in de maatschappij verdient zonder discriminatie, ongeacht de reden. Laten we opkomen voor elkaar en voor de mensen die nog elke dag te maken hebben met discriminatie en uitsluiting."

Alle kleuren van de regenboog op wagens, Pride Village, Rainbow Village en Pride Stage


Na de Pride Parade Kick-Off, waar het thema All for One! werd toegelicht, werd alle aanwezigen gevraagd op te komen voor iedereen die nog elke dag met discriminatie en uitsluiting te maken heeft. Deze oproep werd symbolisch bekrachtigd door het overhandigen van de regenboogvlag aan de deelnemers van de Pride Parade tijdens het optreden van Cesár Sampson (kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2018). De Parade, aangevoerd door de grote regenboogvlag, vertrok samen met meer dan 80 delegaties uit heel België door Brussel. Langs de route marcheerden duizenden toeschouwers en supporters mee in en met de parade.
Een kleine groep deelnemers protesteerde tegen de aanwezigheid van bepaalde delegaties tijdens de Pride Parade.


"De organisatie van de Belgian Pride is elk jaar weer een werk van bloed, zweet en tranen. Dankzij talloze vrijwilligers en partners hebben we deze editie dit jaar tot een groot succes gemaakt. Terugblik: met het project RainbowCity.Brussels hebben we verschillende gebouwen en plaatsen in het Brusselse ondergedompeld in regenboogkleuren en burgers opgeroepen om de regenboogvlag uit te hangen. Met Recollecting Our History, met 12 belangrijke historische punten, presenteren we de geschiedenis van de LGBTI+ en Pride-beweging aan onze bezoekers. Om het heden en de toekomst te begrijpen, moeten we kennis hebben van onze geschiedenis. We nodigen iedereen nu al uit voor onze 25ste editie volgend jaar, die zal plaatsvinden in het weekend van 23 mei 2020. Het wordt een grensverleggende verjaardagseditie", zegt Belgian Pride-coördinator Elio De Bolle.


Het Pride Village op de Kunstberg en het Regenboogdorp in de Sint-Janswijk trokken opnieuw talrijke belangstellenden. Meer dan 45 organisaties en verenigingen stelden hun werking voor: de ideale gelegenheid voor organisaties om in contact te komen met hun doelpubliek en om hun verhaal te vertellen. Dit is waar de Belgian Pride voor staat: een grote strijdbare samenkomst en een feest met verschillende organisaties die elkaars boodschap respecteren.
Net zoals de evenementen in de Rainbow Village, zullen de optredens op de Pride Stage op de Kunstberg doorgaan tot middernacht met DJ-sets van onder andere Zoey Hasselbank en Jennifer Cooke. Na de sluiting van het hoofdpodium zullen de deelnemers en fans van de Belgian Pride hoogstwaarschijnlijk het Brusselse nachtleven induiken.


Klik hier voor het originele persbericht.

Pride Festival richt zich op 'WeCare'