The Belgian Pride eist inclusiviteit van bedrijven en politieke partijen

11 maart 2020 The Belgian Pride Community Activism

Pas na een goede auditscore mogen groepen deelnemen aan de Pride Parade op 23 mei.

Brussel, 11 maart 2020 - Meer dan 80 organisaties en bedrijven zullen aanwezig zijn op de 25ste editie van Belgian Pride. In lijn met de slogan 'WeCare' gaat de organisatie na of alle groepen (organisaties, bedrijven en politieke partijen) die aan de Pride Parade willen deelnemen, een sterk inclusiviteitsbeleid in de praktijk hebben gevoerd. Daarom moet iedereen die zich als groep wilt inschrijven, vanaf dit jaar een inclusiviteitsaudit moet ondergaan. Een andere verandering is dat commerciële merken niet langer mogen deelnemen aan de Belgian Pride, tenzij ze zich inschrijven in de hoedanigheid van werkgever.

Een gunstige en inclusieve werkomgeving is in feite een onontbeerlijke stap om het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren

- Belgian Pride Organizers

Nieuwe inclusiviteitsonderzoek bij inschrijving voor Pride Parade

"Om deel te nemen aan de Pride Parade moeten bedrijven, politieke partijen en organisaties voortaan een volledige inclusiviteitsaudit laten uitvoeren. Alleen degenen met voldoende score en dit kan bewijzen met voorbeelden uit hun realiteit, mogen deelnemen. De audit wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke non-profit partner Kliq vzw. Er wordt ook een grondige analyse gemaakt van de externe communicatie van groepen en of die al dan niet inclusief is", zegt Laurent Mallet, voorzitter van The Belgian Pride vzw.

De wijziging van de registratieprocedure kadert in de voortdurende inspanningen van Belgian Pride vzw om haar eigen werking te blijven verbeteren. In het verleden klonk het verwijt dat de parade te commercieel was geworden en dat deelnemende groepen hun paradewagens gebruikten om te pinnen, om zo hun merk op een positieve manier te etaleren.

"We luisteren graag naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders, ook als er kritiek wordt geuit. Dankzij de audit weten we dat alle Belgian Pride-deelnemers onze waarden delen en respecteren en dat ze de LGBTI+-gemeenschap steunen. We leggen dit ook vast via een ondertekende overeenkomst en in een charter, net zoals de vorige jaren. We gaan met de politieke partijen rond de tafel zitten om ervoor te zorgen dat ze hun beloften van vorig jaar nakomen en we kijken naar wat ze in de toekomst willen verbeteren," zegt Rachael Moore, bestuurslid van The Belgian Pride.

Pride Festival richt zich op 'WeCare'

Meer dan 70 (partner)evenementen staan gepland tijdens het Pride Festival van 8 tot 24 mei. Deze editie staat in het teken van geestelijke en lichamelijke gezondheid, onder de slogan 'WeCare'. Het hoogtepunt van dit jaar wordt opnieuw de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei. De vzw Belgian Pride kijkt uit naar dit grote evenement, waar naast feesten ook ruimte voor activisme zal zijn.

Pride Festival focuses on 'WeCare'
Deel deze pagina!