The Belgian Pride 2020 gewijd aan geestelijke en lichamelijke gezondheid

11 maart 2020 The Belgian Pride Education and youth International The Belgian Pride

Met de baseline 'WeCare' vraagt Belgian Pride dit jaar aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van LGBTI+ personen.

 

Moeilijke en complexe relatie LGBTI+ personen met de medische wereld

"'Gezondheid' is een heel breed thema dat voor iedereen relevant is. We hebben het niet alleen over fysieke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid", verduidelijken Rachael Moore en Tom Devroye, coördinatoren van RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie. "De slogan 'We Care' verwijst ook naar het zorgen voor onszelf en anderen."

LGBTI+ personen hebben vaak een moeilijke en complexe relatie met de medische wereld. We hebben de laatste jaren veel positieve evoluties vastgesteld, maar we zien nog veel uitdagingen: "intersekse personen krijgen nog steeds onnodige medische ingrepen, wat kan leiden tot ernstige trauma's en lichamelijke gevolgen. LGBTI+ senioren vervallen in eenzaamheid en transgenders krijgen niet altijd de juiste medische zorg".

Moore en Devroye wijzen ook op de bekeringstherapieën uit het verleden, HIV, de pathologisering van trans personen en actuele thema's zoals de onwetendheid van gynaecologen over het seksleven van lesbische en biseksuele vrouwen ...".

Daarnaast zijn er tal van uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid, zoals het torenhoge aantal suïcidale gedachten onder LGBTI+'ers. "Er zijn dus nog heel wat uitdagingen waar we met iedereen aan willen werken. Laten we samenwerken om de gezondheid van LGBTI+'ers in al zijn aspecten te verbeteren", besluiten Moore en Devroye.

Succesvolle editie 2019 en plannen voor 2021

De organisatie kijkt tevreden terug op de editie van mei 2019, die in het teken stond van intersectionaliteit.

"De vorige Belgian Pride was de meest succesvolle ooit. Toch blijven we onze werking evalueren en verbeteren. Er is geluisterd naar feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders om de komende jaren een nog inclusievere, toegankelijkere en betere Belgian Pride te organiseren", zeggen co-voorzitters van Belgian Pride Maaike Faes en Laurent Mallet. Het komende jaar zet de organisatie van Belgian Pride haar project RainbowCity.Brussels voort, waarbij de organisatie samen met tal van partners de hoofdstad zoveel mogelijk in regenboogkleuren wil hullen tijdens de Pride Period. Ook dit jaar staan tal van evenementen en acties op de agenda met als hoogtepunt de Pride Parade, waaraan op zaterdag 23 mei meer dan 80 deelnemende organisaties zullen deelnemen.

Deel deze pagina!