Belgian Pride Online

In 2021, als gevolg van overheidsregulering in verband met de COVID-19 gezondheidscrisis, ging The Belgian Pride voor de allereerste keer online! 

Gedurende de hele maand mei werden drie online feesten en een panel livestreamed om de Pride spirit levend te houden tijdens Pride Month. Op 22 mei vond ook een symbolische Pride plaats ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen homofobie, transfobie, interfobie en bifobie (IDAHOT).

De zalen

De nadruk werd gelegd op LGBTI+-eigen locaties om deze evenementen te organiseren. De eerste vond plaats in The Crazy Circle, de tweede in STAMM Bar en de derde in Cabaret Mademoiselle. Deze drie locaties zijn mijlpalen voor de LGBTI+-gemeenschap, hotspots van de HORECA waar de gemeenschap gewoonlijk samenkomt. 

De feesten

Ook bij de programmering lag de nadruk op LGBTI+-artiesten en -performers. We hadden het genoegen om de stemmen te horen van drie spoken word artiesten, , Camille Pier, Inke Gieghase, en Kopano Maroga. We kregen ook dj-sets te horen van Brusselse talenten als Thom Leblanc, DJ Aaguilaa, Red D, Mona Lee, en Rokia Bamba. En tot slot voerde de geweldige cast van Cabaret Mademoiselle een twee uur durende show op met hemelse drag- en burlesque-optredens. 

Het panel

Het festival gaf ook een platform aan LGBTI+ organisaties die werken rond het thema van het jaar, #WeCare en de fysieke, mentale en sociale gezondheid van de LGBTI+ gemeenschap. Aan het panel namen deel Stephen Barris (coördinator van Ex Aequo), Lucie Allo (hoofd van het Sex & Co project van de Laique federatie van centra voor gezinsplanning), en Mark Sergeant (beleidsmedewerker MSM bij Sensoa), en werd gemodereerd door Rachael Moore (coördinator van The Belgian Pride). Het panel werd gehost door het iconische muziekpodium Ancienne Belgique (AB).

The Symbolic Pride

Op wat onze grote Pride Dag had moeten worden, 22 mei, werd een kleine receptie georganiseerd in het Stadhuis van Brussel, met toespraken van Philippe Close (Burgemeester van Brussel), Tom Devroye (Coördinator van Arc-En-Ciel Wallonie), Eef Heylighen (çavaria), Jean-François Cannot (RainbowHouse Brussels), Laurent Mallet (The Belgian Pride) en Rachael Moore (The Belgian Pride). De ceremonie eindigde met een prachtige uitvoering van La Diva!

De vrijwilligers legden ook dapper de grote regenboogvlag uit waarmee onze Pride Parade gewoonlijk op de Grote Markt opent. Zelfs onder de stromende regen beefden ze niet! De vlag werd ook naar het iconische Manneken Pis gebracht, dat voor de gelegenheid zijn traditionele Jean-Paul Gautier-outfit en een regenboogmasker droeg.

The Technical Crew

Om een perfecte livestream-ervaring te realiseren, deed The Belgian Pride een beroep op twee productiebedrijven die onze visie hielpen realiseren. Onze hartelijke dank gaat uit naar onze partners Slash 9 productions en VCL productions

Onze dank gaat ook uit naar onze vrijwilligers die hebben geholpen om deze online ervaring werkelijkheid te laten worden!

© TBP 2021 - Marc Cuvelier
Deel deze pagina!