Een korte geschiedenis van The Belgian Pride

1978 - 79

In België vond de eerste "homodag" plaats op 18 maart 1978 in Gent. Ze werd georganiseerd door de groep Rooie Vlinder, een linkse feministische groepering met een zeer activistische aanpak.

De tweede keer dat homo's en lesbiennes op straat van zich lieten horen was tijdens de "Internationale Dag van de Homoseksualiteit" die plaatsvond op zaterdag 5 mei 1979 in Antwerpen en die 's avonds werd afgesloten met de "Janettennacht" waarmee de groep Rooie Vlinder wilde aantonen dat men trots kon zijn om homoseksueel te zijn. Een jaar later organiseerde de groep Rooie Vlinder samen met de Federatie Wergroepen Homofilie (FWH) en de Brusselse vereniging CCL de "Nationale Homo- en Lesbische Dag" in Brussel.

1981 - 1995

In 1981 vond de manifestatie opnieuw plaats in Antwerpen, maar omdat de groep Rooie Vlinder was opgehouden te bestaan en de FWH haar eigen interne onenigheden niet had overleefd, kon er in de loop van de jaren tachtig niet elk jaar een Roze Zaterdag worden gehouden. Lesbische vrouwen vonden dat de Roze Zaterdagen te veel door mannen werden gedomineerd en organiseerden in 1983 voor het eerst zelf de "Dag van de Lesbiennes". Deze wordt sinds 1986 in Gent gehouden en werd later omgedoopt tot "L-day".

Geïnspireerd door de Nederlandse Roze Zaterdag verenigden de FWH en het Roze Aktiefront (RAF) zich in één comité, en op 5 mei 1990 werd in Antwerpen opnieuw een Roze Zaterdag gehouden, waarna deze om de twee jaar plaatsvond. 

1996 - 2015

Vanaf 1996 vindt het evenement elk jaar in mei in Brussel plaats. 77 organisaties waren betrokken bij de organisatie van deze nieuwe reeks evenementen. In 1996 bezochten bijna 2500 bezoekers het evenement dat nu bekend staat als de Belgian Lesbian and Gay Pride. In 2015 trok de Belgian Pride bijna 100.000 bezoekers.

Het kiezen van de juiste "Pride" naam

Het doel van deze Engelse naam was een gemeenschappelijke noemer te vinden die het best aansloot bij de drie taalgemeenschappen van België. Aangezien verschillende groepen met elk hun eigen identiteit zich hadden verenigd en de oude naam de eigenlijke inhoud niet meer echt dekte, heeft de organisatie in 2010 haar huidige naam aangenomen, nl. The Belgian Pride. Met verwijzing naar het website-adres kregen de Brusselse evenementen en activiteiten de naam "pride.be". Sinds 2017 wordt de naam "Belgian Pride" gebruikt. 

2016 - Vandaag

Na de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 was er enige aarzeling om de Belgian Pride op 14 mei van datzelfde jaar te organiseren, maar de organisatoren wilden niet toegeven aan het terrorisme. Normaal gezien start en eindigt de grote Pride Parade systematisch op de Place de la Bourse, maar omdat die nog steeds gebruikt werd om de aanslagen te herdenken, werd het vertrek- en aankomstpunt verplaatst naar de Kunstberg.

In 2017 zijn er voor de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei en de Belgian Pride dag op 20 mei in Brussel zes regenboog-voetgangersoversteekplaatsen aangelegd, heeft de MIVB-bus de kleuren van de regenboog gedragen, zijn er verschillende homo-verkeerslichten aangelegd en hebben verschillende grote bedrijven evenals het station Brussel Centraal hun fades overgeschilderd in de kleuren van de regenboog. Net als in 2016 was de Kunstberg opnieuw het vertrek- en aankomstpunt van de optocht, maar omdat deze gebruik maakte van smallere straten, was het niet meer mogelijk om grote voertuigen in te zetten. Bijna 90.000 mensen kwamen naar de Belgische hoofdstad om deel te nemen aan het evenement.

 

Recollecting Our History

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van LGBTI+ bewegingen over de hele wereld sinds het begin van de XXe eeuw? Ontdek ons project "Recollecting Our History" vanaf 2019, waarin we teruggaan in de tijd via twaalf belangrijke momenten in de geschiedenis!

Lees meer!
Deel deze pagina!