Pride Parade 2022

Pride Parade

De Pride Parade is de jaarlijkse nationale manifestatiemars die wordt georganiseerd voor de rechten van de LGBTI+-gemeenschap. 

De Belgische Pride vzw positioneert zich als een facilitator voor alle betrokken actoren (maatschappelijk middenveld, handelaars, culturele sector, horeca, toerisme, ...). Hoewel de vereniging de organisatorische kant voor haar rekening neemt, zijn het de leden, deelnemers en bezoekers die de essentie en de vorm van de Pride Parade vormen. Het doel is een inclusief en divers Pride Event te creëren waarbij het jaarlijkse maatschappelijke thema en de claims elk jaar in de verf worden gezet.

Lancering van Pride Parade 

Gewoonlijk begint de Pride Parade met toespraken op het hoofdpodium in ons Pride Village, rond het thema van het jaar. Er wordt veel aandacht besteed aan diversiteit op het podium en verduidelijking van het thema in alle talen (Nederlands, Frans, Engels, gebarentaal) tijdens de lanceringsshow. Dit jaar is het thema van de mars "open"!

Van daaruit wordt de reusachtige Regenboogvlag van het podium naar de menigte gedragen, op weg naar de start van de parade. Om alles vlot te laten verlopen, doen we een beroep op een team van Rainbow Flag Helping Hand Crew, vrijwilligers die ervoor zorgen dat de vlag veilig aankomt voor de Pride Parade om hem te lanceren.   

De lancering wordt live gedeeld op social media en wordt door honderden mensen gevolgd vanaf hun telefoon en computer. Op die manier is de lancering van de Pride Parade voor iedereen zichtbaar, ook voor diegenen die niet naar Brussel konden komen.

 • 12u00 - Opening van de Pride Village (Kuntsberg)
 • 13u45 - Pride Opening: toespraken en concerten
 • 14u30 - Vertrek van de Pride Parade vanaf de Pride Village
 • 16u15 - Live concerten & DJ sets
 • 00u00 - Sluiting van de site

Pride Events in 2022

Tot ziens op 21 mei voor de Belgian Pride Parade 2022!

Breng me naar de evenementenpagina!

Ik wil op de hoogte gehouden worden voor de volgende Pride Events

© TBP 2019 - Stany Noel
© TBP 2019 - Oliver HBT

Deelnemers

De Pride Parade bestaat uit meer dan 80 delegaties en duizenden bezoekers die zich een weg banen door het hart van Brussel, en marcheert langs de Beurs en de Sint-Jacobswijk. De aankomst van de Pride Parade is meestal gepland aan de ingang van Pride Village.

In 2019 waren driekwart van de deelnemers LGBTI+ organisaties!

Elke deelnemer aan de Pride Parade moet ons Pride Charter respecteren en ondertekenen, en moet onze stappen in de aanvraagprocedures doorlopen, die variëren naargelang hun status. Meer informatie over onze Policy Choices vindt u op onze speciale webpagina.

© TBP 2019 - Eric Danhier

Routebeschrijving

De Belgian Pride Parade in Brussel is een van de weinige parades - van deze omvang - die door het historische stadscentrum trekt. Daarom zijn er enkele praktische beperkingen, zoals voertuigtypes. Dit jaar zijn alleen niet-gemotoriseerde mobiele apparaten toegestaan. Deze terugkeer naar de basis zal Pride een bijzondere dimensie geven.

In 2022 zal de route van de Pride Parade, voor de derde keer in haar geschiedenis, ook zichtbaar zijn op Google Maps. Op de dag voor de Pride Parade zal de route zichtbaar zijn op zowel de website als de app.

Number of Aantal aanwezigen

De Pride Parade en de Pride Village hebben de afgelopen jaren een groeiende deelname gekend. 

In 1996 registreerde het evenement 2.500 bezoekers.

In 2019 bezochten meer dan 100.000 mensen de Belgian Pride Parade op zaterdag 18 mei. Dit cijfer werd berekend door de politie en bevestigd door metingen van Belgische mobiele telefoonoperatoren.

 

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Belgian Pride?

Laten we teruggaan in de tijd!

 

Meer technische informatie over de Pride Parade

 • Logistiek en veiligheid

  Belgian Pride tekent de krijtlijnen uit van de Pride Parade, beheert de deelnemers en plant de communicatie. Vervolgens wordt, in samenwerking met visit.brussels,  de logistiek van de Pride Parade opgebouwd. 

  De Belgian Pride werkt ook samen met de lokale autoriteiten, de veiligheid van bezoekers en Pride Parade deelnemers (en de Pride Village) is onze hoogste prioriteit. Verkeer binnen de stad (en binnen de Pride Parade) werd ontmoedigd en was slechts sporadisch mogelijk. Deze oversteekplaatsen werden gecommuniceerd via onze brief aan omwonenden en onze website. Sinds de aanslagen in Nice en Londen werd de Pride Parade hermetisch afgesloten door alle parallelstraten fysiek af te sluiten met betonblokken en ander zwaar materiaal. Dit om eventuele aanslagen door ram-voertuigen te voorkomen.

 • Toegankelijkheid

  De Pride Parade is een gratis evenement, toegankelijk voor iedereen.

  Toegankelijkheid is een van de basisprincipes van al onze Pride Events. Om te weten te komen welke toegankelijkheidsmaatregelen er allemaal worden genomen, kun je terecht op onze speciale pagina Toegankelijkheid.

 • Mobiliteit

  Gezien het grote aantal bezoekers en de locatie van haar eigen activiteiten en die van andere organisaties in het centrum van Brussel, is Belgian Pride zich bewust van de impact die al deze bezoekers en deelnemers hebben op de leefbaarheid, mobiliteit en openbare ruimte in Brussel. Sinds Belgian Pride 2019 legt de organisatie sterk de nadruk op sensibilisering en het aanmoedigen van mensen om bewust en doordacht te kiezen voor een bepaald vervoermiddel, rekening houdend met de milieu-impact ervan.

  Voor en tijdens het evenement promoten we het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets, duurzaam vervoer en wandelen. In het bijzonder worden bezoekers duidelijk geïnformeerd over de dichtstbijzijnde tram-, bus- en treinlijnen, alsook over het gebruik van het Villo-netwerk en het (nacht)taxinetwerk. Dit staat niet alleen op de website en sociale netwerken, maar ook op het scherm naast de Pride Stage, met duidelijke informatie over mobiliteit en aanwijzingen voor het openbaar vervoer op de Pride Map.

  De Belgian Pride bestudeert de Brusselse regio en wijst een aantal bekende openbare plaatsen aan. Vanaf deze plaatsen worden de snelste looproutes uitgestippeld. Deze routes worden aangeduid op onze website en door middel van wegwijzers in de straten.

  Voor bezoekers die met de auto komen, promoten we carpoolen (en geven we de bijhorende parkings aan). Bovendien verstrekken we informatie over de dichtstbijzijnde ondergrondse Interparking-parkings. Als gevolg daarvan zijn geparkeerde auto's uit het straatbeeld verwijderd.

  Sinds 2017 besteden we speciale aandacht aan een heuse informatiecampagne voor buurtbewoners. De organisatie wil de inwoners en winkeliers van de stad en het Brusselse gewest correct informeren. Wanneer onze evenementen plaatsvinden, is er een pagina gewijd aan de Buurtbewoners op onze website.

 • Netheid

  Niets is belangrijker dan een schone stad en regio. Daarom besteden we veel aandacht aan het ecologische karakter van het evenement. Er worden verschillende acties ondernomen om de stad en het evenement schoon te houden en bezoekers bewust te maken van het belang van respectvol afvalbeheer. De organisatie stelt gratis toiletten ter beschikking, werkt samen met Brussels Propreté/Net Brussel en de Stad Brussel om vuilnisbakken te plaatsen, zowel binnen de Pride Village als langs het parcours van de Pride Parade.

  Ontdek al onze acties op onze Netheid pagina.

Hoe zit het met de Pride Kick-Off?

De Pride Kick-Off is een kleinere viering ter gelegenheid van het begin van Pride Month. 

Het heeft een start op de Grote Markt, een halte bij het iconische Manneken Pis van Brussel, en een eindpunt in de historische wijk Sint-Jacobs, waar de koepelorganisatie voor Brusselse LGBTI+ organisaties historisch gevestigd is.

Dit evenement is gericht op de lancering van Pride Month en de promotie van evenementen die tijdens deze maand door verschillende organisaties zullen worden georganiseerd.  

Deel deze pagina!